Najzdrowsza dieta na świecie
To prosta, łatwa i w sumie dostępna dieta (także w krajach północnoeuropejskich) zalecana aktualnie przez lekarzy, bo jest okrzyknięta najzdrowszą dietą na świecie ♥

O dziwo znalazłam ostatnio takie informacje nawet na stronach polskich szpitali jako zalecanej diecie, z czego się bardzo cieszę, bo na pewno współcześnie lekarzom trudno nadążyć za aktualną wiedzą i badaniami (a zwłaszcza przenieść “świeżą wiedzę” do państwowych szpitali!).
W sumie nie taką świeżą… bo czytałam, że dietę śródziemnomorską i jej dobroczynny wpływ na nasz organizm zbadano już w latach 50-60tych XX w. (w tzw. Badaniu Siedmiu Krajów, projektu dr Ancela Keys’a) dochodząc m.in. do wniosków, że jest ona efektywna w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca (ChNS) oraz obniża poziom cholesterolu, a ludzie ją stosujący rzadziej zapadają na choroby nowotworowe, nadciśnienie tętnicze i cukrzycę typu II.
Najnowsze badania potwierdzają te wnioski, wiadomo również, że jest ona przeciwzapalna, zmniejsza ryzyko chorób serca w tym zawału i całego układu krążenia, obniża ciśnienie krwi, zapobiega chorobom starczym takim jak choroba Alzheimera i Parkinsona. Przyczynia się także do poprawy stanu zdrowia oraz wydłuża życie i (co pewnie ważne dla kobiet) przy dłuższym stosowaniu redukuje masę ciała 😉
Piramida żywieniowa (stara, śródziemnomorska, nowa). Porównanie.
Grupy produktów i ich ilość w tej diecie przypominają bardziej nową piramidę żywienia, gdzie uwzględniono też m.in. ruch i codzienne picie wody, a nie starą piramidę, której uczyli nas w szkole, gdzie chleb i makaron to podstawa, a nabiał i mięso też miało być często spożywane…[patrz porównanie piramid żywieniowych poniżej]
Dlaczego ta dieta jest najlepsza?
Ponieważ najbardziej przypomina odżywianie naszych przodków: dietę zbieracko-łowiecką.
W tej diecie rzadko jadano mięso (upolowanie czegoś było trudne, a przetrzymanie takiej upolowanej żywności na dłużej nie do wykonania), produkty odzwierzęce (jak sery) oraz inne przetworzone produkty (jak gotowe skonserwowane jedzenie gdzie ciasto ma datę ważności rok😒) bo tego po prostu nie było, tej całej sztuczności, którą teraz jesteśmy otoczeni w sklepach. Za to było dużo warzyw, owoców, różnych jagódek, orzechów, ryb i innych produktów, które przyniosła sama natura czyli tak jak właśnie jest w kuchni śródziemnomorskiej.
Ta różnorodność produktów jak i jej świeżość przyczynia się do utrzymania prawidłowej mikrobioty jelitowej (czyli „dobrych” bakterii w naszych jelitach).
Jak bardzo nasza flora bakteryjna w jelitach jest ważna i dlaczego siebie nie tworzymy my sami tylko korelujemy z takimi małymi organizmami jak bakterie jelitowe w naszym ciele (które potrafią m.in. wpływać na nasz nastrój i np. to że jesteśmy całe życie szczupli czy otyli) oraz czym jest optymalny stan zdrowia, jak go utrzymać i jak zdrowa jest dieta naszych przodków (zbieracko łowiecka) dla naszego organizmu (gdzie stwierdzono, że najbliższa temu w dzisiejszych czasach jest właśnie dieta śródziemnomorska)
jest cała wspaniała i bardzo ciekawa książka:
“Twój drugi mózg. Komunikacja umysł-jelita” autorstwa dr Emeran Mayer, która zainspirowała mnie do napisania tego artykułu i którą serdecznie polecam.
Jak odżywiać się w stylu śródziemnomorskim?
- rzadko i mało jemy mięso (np. czerwone się je w małej ilości i max. 1 raz w tygodniu czyli kilka razy w miesiącu)
- mało przetworzonych produktów (jogurty czy sery, jak już to wysokiej jakości takie produkty mleczne wzięte są zawsze od lokalnej społeczności i w małych ilościach max. co drugi dzień, a jajka, drób rzadko)
- za to jest tu dużo ryb i owoców morza, które zawierają ważne dla człowieka kwasy tłuszczowe omega-3 (co najmniej 2-4 razy w tygodniu)
- ogrom świeżych warzyw np. co ważne prawie do każdego posiłku są podane liście sałaty skropionej oliwą (4,5 porcji dziennie) i owoców, które przeważnie traktowane są jako deser po posiłku (3 lub więcej porcji dziennie)
- nasiona roślin strączkowych czyli groch, soczewica, ciecierzyca, fasola, bób i inne (3 lub więcej porcji tygodniowo)
- produkty zbożowe (4 lub więcej porcji dziennie)
- orzechy, pestki (3 lub więcej porcji tygodniowo)
- oliwa z małych lokalnych wytwórni (min. 4 łyżki dziennie) zamiast odzwierzęcego masła, też orzechy i awokado zalecane jako zdrowy tłuszcz
- przyprawy i zioła (codziennie) zamiast samej soli (a jeśli sól, to morska)
- oraz koniecznie kieliszek czerwonego wytrawnego winka na trawienie do obiadu czy kolacji (oczywiście w umiarkowanej ilości)
- rzadko czekolada (ale jednak jest 😉 )
- pijemy dużo wody (do każdego posiłku)
- mamy dobre relacje z jedzeniem i posilamy się do zaspokojenia głodu (bez objadania się!)
- codzienna aktywność ruchowa
- celebrowanie posiłków, relacji i codzienności
Po małych zmianach, dostosowujących ją do lokalnych zwyczajów żywieniowych, dieta śródziemnomorska może być łatwo stosowana także w krajach Europy północnej (po prostu przemycamy dużo lokalnych ryb do diety zamiast np. filetu z kurczaka)
Dlaczego mi osobiście przypadła ta kuchnia do gustu?
Najbardziej podoba mi się wizja wspólnie zjadanych posiłków w pozytywnym nastawieniu, którą wyniosłam z domu i którą przenoszę do budowania swoich tradycji rodzinnych. ♥
UPDATE:
Wraz z mężem żywiliśmy się tak do kwietnia 2021, aktualnie rzuciliśmy ryby i owoce morza, jeśli ich osobiście lub ktoś (np. teść lub lokalny wędkarz) dla nas nie złowi. Decyzja podjęta po obejrzeniu przez męża dokumentu o nadmiernym wyławianiu ryb z oceanów i mórz dla masowej konsumpcji, co wyniszcza naszą planetę, ponieważ ryby są naturalnym klimatyzatorem Ziemi. Tworzą prądy, mieszają ciepłą i zimną wodę, dzięki czemu zimna woda z głębin jest kierowana wyżej i ogrzewana przez słońce, następnie paruje itd. Gdy ryb zabraknie będzie tragedia (czego jesteśmy blisko, pozostając przy utartych nawykach), w skrócie- nie będziemy mieli czym oddychać.
A czemu przestaliśmy jeść krewetki? Ludzie są przetrzymywani na statkach lataaami jako niewolnicy, żebyśmy my, „cywilizowani ludzie” mogli je jeść…
Mówimy ostre NIE takiemu światu i robimy swój mały bojkot, możesz zawsze do niego dołączyć oraz edukować innych dla polepszenia tego świata.
Zdrowia i mądrych decyzji!
K.
Źródła:

“Twój drugi mózg. Komunikacja umysł-jelita” dr Emeran Mayer str. 299-306 i więcej
https://health.usnews.com/best-diet dostęp z dnia 09.12.2020 r.
Galeria:
Stara piramida żywieniowa: https://ohme.pl/lifestyle/jak-zmienila-sie-piramida-zywieniowa/
Nowa piramida żywieniowa: https://krokdozdrowia.com/nowa-piramida-zywienia-zdrowsze-zycie/
Śródziemnomorska piramida żywieniowa: https://www.chilliczosnekioliwa.pl/2014/04/dieta-srodziemnomorska-zasady.html
No Comments