–Wegańska przekąska–

Nachosy z guacamole

Zastanawiasz się co zjeść wieczorem zdrowego, a do tego smacznego… ale nie masz pomysłu co?
Na ratunek przychodzi pyszna meksykańska przekąska, idealna na wieczór przy filmie:

Nachosy z guacamole♥

Założę się, że nie masz świadomości jak bardzo zdrowa ona jest! Zatem zapraszam do lektury i wypróbowania przepisu na tę słynną pastę z awokado:

GUACAMOLE

To wywodząca się z Meksyku przepyszna salsa (sos, pasta, dip) na bazie awokado.
Podstawa guacamole to trzy składniki: awokado, limonka, sól.
Reszta to dodatki do wyboru.

Czas przygotowania: 10 min
ok.150 kcal
Porcja do 1ej, max 2óch paczek Nachos.

SKŁADNIKI:

2 dojrzałe awokado
2 łyżki soku z limonki (ew. cytryny)
sos tabasco
1 mały ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
kumin
suszona kolendra

DODATKI OPCJONALNE:

1 pomidor (pokrojony w drobną kostkę)
1/4 czerwonej cebuli (j.w.)
1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chili
odrobina oliwy z oliwek
świeża kolendra

PRZYGOTOWANIE

Wybrać dojrzałe awokado lub odmianę Hass, jeśli nie ma czasu na dojrzenie awokado w domu (owinięcie w szmatkę i schowanie do rękawicy kuchennej na parę dni).

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i wydrążyć łyżką środek.
Rozgnieść w kamiennym moździerzu lub w misce widelcem na pastę. Dodać sok z limonki, sól, pieprz i parę kropel tabasco do smaku, szczyptę kuminu i suszonej kolendry oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wszystko wymieszać.

Dodać opcjonalnie drobno pokrojone: pomidora, czerwoną cebulkę, oliwę, ostrą papryczkę (gdy nie ma tabasco) lub listki świeżej kolendry.

Guacamole jak zrobić
Do pobrania
Guacamole jak zrobić
Do pobrania 2

Ciekawostki:

  1. W Meksyku guacamole podaje się w molcajete (taki rodzaj kamiennego moździerza tylko na nóżkach).
  2. Dodany sok z limonki zapobiega zmianie koloru awokado na mało estetyczny brązowo-czarny odcień.
  3. Najlepiej też zrezygnować z metalowej miski, ponieważ po kontakcie z nią awokado również ciemnieje.
  4. Dojrzałe awokado to sekret dobrego guacamole. W sklepach przeważnie gotowe do spożycia jest średnio dostępne… Dojrzałe awokado jest miękkie w środku czyli ugina się pod naciskiem palców. Dlatego kupuje się je wcześniej i chowa w cieple by dojrzało lub od razu kupuje odmianę Hass, która przeważnie jest dojrzała (z tym, że odmiany Hass nie można jeść codziennie).
  5. Sekret guacamole także tkwi w rozgnieceniu awokado np. widelcem, a nie zblendowaniu go (dobre guacamole ma puszysto-kremową, delikatną konsystencję).
  6. Nie wyrzucaj pestki z awokado (jest także zdrowa!) Wysusz ją przez kilka dni, a gdy będzie sucha rozbij tłuczkiem, zmiel w blenderze na proszek i dodaj jako dodatek np. do jogurtu czy sałatki.

Ja przez lata robiłam guacamole z drobno pokrojoną czerwoną cebulką, czasem z pomidorem. Jednak teraz, przy dzidziusiu nie ma czasu na krojenie warzyw, więc zadowalamy się podstawową jego wersją, która nie wiem czy nie bardziej nam odpowiada:p A może to tylko kwestia, że jak się nie ma co się lubi, to się lubi, co się ma…?;)

Z guacamole robimy też czasem kanapki (z pomidorem) lub dodajemy jako podstawowy składnik do tortilli czy wegeburgerów. Tak jak w Meksyku, można jeść z nim dosłownie wszystko.

Tajemnice zdrowia z awokado

O zdrowych właściwościach awokado wiedzieli już 10 000 lat temu Aztekowie, którzy uważali je za afrodyzjak i nieodłączną część swojej diety, właśnie ze względu na wartości odżywcze tego owocu. Bo awokado to owoc, a nie warzywo!

Awokado jest bogate w zdrowe tłuszcze roślinne (jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega-9 oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6), witaminę A, C, E oraz K, witaminy z grupy B (m.in. B5 – kwas pantotenowy, B6 – pirydoksynę i B9 – kwas foliowy), potas, błonnik pokarmowy, substancje antyoksydacyjne opóźniające starzenie się komórek (luteina, zeaksantyna) czy sterole roślinne (beta-sitosterol).

Dzięki jego właściwościom:

  • można zredukować masę ciała (m.in. kontroluje apetyt),
  • zapobiega lub odwraca insulinooporność,
  • zmniejsza ryzyko nowotworów (np. pomaga leczyć ostrą białaczkę szpikową) oraz cukrzycy,
  • redukuje objawy starzenia się,
  • zwiększa gęstość kości i siłę mięśni szkieletowych
  • poprawia lipidowy profil krwi (obniża „zły” cholesterol LDL i trójglicerydy, jednocześnie utrzymując prawidłowy cholesterol HDL),
  • potas w awokado (którego jest więcej niż bananach) korzystnie wpływa na układ nerwowy, reguluje ciśnienie krwi oraz czuwa nad prawidłową pracą serca,
  • luteina i zeaksantyna korzystnie wpływają także na oczy.

Jak widać właściwości awokado są niesamowite! Dlatego też guacamole, które jest głównie z niego zrobione ma tak samo nieocenioną wartość.

O zdrowych właściwościach Nachos słów kilka

Nachos mają trójkątny kształt, są chrupiące, smaczne i… zdrowe!
A na pewno zdrowsze niż na przykład chipsy.
Zrobione głównie z mąki kukurydzianej (zawierającej karotenoidy o właściwościach przeciwutleniających) są źródłem błonnika pokarmowego, skrobi, składników mineralnych m.in. żelaza, magnezu i cynku (wspomagającego układ odpornościowy), pełne witaminy B1, B6 oraz A (wspomagającej wzrost komórek) oraz folianów.
Nie zawierają glutenu.
Również obniżają poziom cholesterolu czy poprawiają insulinowrażliwość tkanek. Mąka kukurydziana reguluje aktywność enzymów, chroni DNA przed uszkodzeniami i zwiększa produkcję czerwonych krwinek. Zawarta w nachos oliwa z oliwek cechuje się również prozdrowotnymi właściwościami, których już nie będę opisywać, bo nieraz pewnie o nich słyszałeś.
Gdy wypróbuję fajny przepis na domowe nachos, z pewnością się z Wami nim podzielę:)

Nachos można też zapiec w naczyniu żaroodpornym (w 70°C na 10 min.) z serem (jeśli go jadasz). Najlepiej wtedy piec krócej i układać warstwowo po 1/3 by wszystkie nachos pokrył ser. Danie to jednak, przez ser będzie bardziej tłuste i mniej zdrowe. Aczkolwiek od czasu do czasu myślę, że można go zjeść w tej mniej zdrowej wersji;)

Coś na poprawę humoru, koniecznie przy Nachos’ach

Zamieszczam dla Was zabawny filmik o Nachos, który zawsze mnie śmieszył.
Pewien mąż nagrał i zanimował żart opowiadany przez żonę po butelce wina, jak to wyszło? Obejrzyj!

„Two Nacho Chips” – Joke 2013

Wiedziała/eś o tych wszystkich zdrowych właściwościach Nachos’ów z guacamole? Zachęciłam Cię wpisem do tej zdrowej przekąski? Jeśli tak, daj koniecznie znać, a będę wiedzieć, że to co robię jest przydatne! 🙂

Smacznego!:)
K.

_______
Źródła [Dostępy z dnia 13.11.2021]:
Właściwości zdrowotne awokado: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/awokado-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-aa-dtAN-jZKa-94be.html#awokado-a-odchudzanie-czy-awokado-tuczy
Awokado zmniejsza objawy starzenia się: https://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,411840,skladnik-brokulow-zmniejsza-objawy-starzenia-sie-u-myszy.html
Awokado w kontrolowaniu apetytu: https://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,398744,awokado-moze-pomoc-kontrolowac-apetyt.html
Awokado w leczeniu białaczki: https://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,405460,awokado-moze-pomoc-w-leczeniu-bialaczki.html
Właściwości zdrowotne nachos: https://www.ekologia.pl/styl-zycia/kuchnia/nachos-wlasciwosci-sklad-i-wykorzystanie-nachos,25551.html